Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

07-11-2022 10:39
Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir Halı satın alınırken pek konu şeye dikkat edilmesi gerekir. Ürünün kalitesinden emin olmak tüketicilerin en doğal hakkıdır. Kaliteli halı, çeşitli özelliklere sahiptir. Halı satın almak isteyen bu özelliklere göre satın alma işlemini gerçekleştirirler. Böylelikle halının maddi değerinin yanında kullanım ömrü ve kullanışlılığı ile ilgili de fikir edinirler. Peki Kaliteli halı nasıl anlaşılır? Kaliteli halı modelleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Kaliteli Halı Nasıl Anlaşılır?

Halının kalitesini, yüzeyindeki dokusu, kullanılan ipliği, renk ve desenleri belirler. Ancak her halının dokuma sıklığı, diğer özellikleri birbirinden farklıdır. Tüketicileri sunulan özelliklerde kaliteli halı modelleri bulunmaktadır. Gelin biraz halının özelliklerinden bahsedelim.

Halının Dokusu

Halıdaki dokular, kullanılan iplikteki yansımasıdır. Halıda kullanılan iplik sıklığı, yapısı ve dokuma türü kaliteyi belirler. Bu anlamda halıda kullanıldığı belirtilen ipliklerin ve düğüm sıklığının doku üzerinden tespit edilmesi mümkündür. El dokuması bir halıda metrekare başına atılan düğüm sayısı arttıkça halı üzerinde daha sıkı bir görünüm oluşur. Ancak düğümler azaldıkça kaliteli halı dokusunda gevşemeler meydana gelir. Makine üretimi halılarda ise durum farklı. İlmeklerin sıklığı ve sağlamlığı, yine aynı şekilde yüzey dokusuna etki eder. Daha sıkı bir doku yüksek kalite bir halıya işaret eder. Bu noktada birbirinden güzel halı modelleri ürünlerimize göz atmanızı da tavsiye etmekteyim.

Halının Ağırlığı

Halıdaki ağırlık, kullanılan malzemenin sağlam olduğunu gösterir. Bu nedenle halının kullanım ömrü uzun olur. Eğer halı sık dokunduğu için kullanılan iplik daha fazla olur. Hafif ağırlıkta olana göre daha kaliteli halı olduğunu söylememizde fayda var.

İlmik Sıklığı

Halının kalitesi kullanıdığı ilmeğe göre ölçülür. Metrekare başına 100.000 düğüme kadar olan halılar kaba , 100.000-200.000 arası orta, 200.000-600.000 arası ince, 600.000 düğümden fazla olanlar ise çok ince kalite olarak adlandırılır. Kaliteli halı, metrekare başına kullanılan ilmek sayısı arttıkça ağırlığıda aynı oranda artar. Tüm bunlara bağlı olarak da halının dayanıklılığını yükselir. Herhangi bir renk kaybı yaşanmaz.

Hav Yüksekliği

Hav yüksekliği, kaliteli halı alırken karar verme sürecinde dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Birçok insan bu değerin özel bir adı olduğunu bilmeyebilir. Halının en üst kısmının yerden yüksekliği diyebiliriz. Hav kelimeside halının üzerinde yer alan ipliklerdir. Halınız hem yumuşak hem de kolay temizlensin istiyorsanız 6 mm - 12 mm arası hav yüksekliği olan kaliteli halı modelleri seçmenizi tavsiye ederim.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.